Viphammas on hiilineutraali

Vastuullisuus on matka parempaan tulevaisuuteen

Pidemmän aikaa mielessä muhinut ajatus sai lopullisen sysäyksen, kun toimitusjohtajamme Mikko Poranen osallistui Helsingin kauppakamarin järjestämään Päästövähennyskoulutukseen. Nyt ylpeänä voimme kertoa teille mitä on saatu aikaan.

 

Miksi Viphammas haluaa olla Hiilineutraali?

Haluamme olla osaltamme kantamassa yhteiskuntavastuuta paremmasta tulevaisuudesta lapsillemme. Monissa kuntien tai kaupunkien järjestämissä tarjouskilpailuissa ympäristöteema on jo ollut esillä ja tulevaisuudessa asian merkitys tulee kasvamaan ja ehkä joskus näissä tarjouskilpailuissa yrityksen hiilijalanjäljellä on lopputulokseen vaikutusta. Suomi, monet kaupungit ja yritykset ovat asettaneet tulevaisuuteen hiilinetraaliustavoitteita ja haluamme olla tässä ja monessa muussakin asiassa edelläkävijöitä.

Yritys aiheuttaa toiminnallaan hiilidioksidipäästöjä (työntekijöiden työmatkat, toimitilan lämmitys, tavaroiden kuljettaminen jne.), näitä hiilidioksidipäästöjä on pyritty mahdollisuuksien mukaan pienentämään ja jäljelle jääneet hiilidioksidipäästöt on kompensoitu metsäpohjaisilla hiilinieluilla eli kasvaessaan metsä sitoo hiilidioksidia, kun puut ja muut kasvit yhteyttävät.

Yhteyttämisellä tarkoitetaan sitä, että kasvit tuottavat auringon valoenergian avulla hiilidioksidista ja vedestä happea ja sokeria.Tätä sokeria, glukoosia, kasvi käyttää ravintonaan. Yhteyttämiseen tarvitsemansa hiilidioksidin kasvit saavat ilmasta ja veden juurien kautta maasta.

Yhteyttämistapahtumassa vapautuu happea, joten ilman yhteyttämistä ja kasveja maapallolla ei olisi happea!Tämän vuoksi kasveja ja puita kutsutaankin maapallon keuhkoiksi.

Yhteyttäminen tapahtuu kasvisolussa olevissa viherhiukkasissa, joiden sisällä sijaitsee lehtivihreä.

 

Miten ”projekti” eteni ja mitä tulevaisuuden suunnitelmia eri toimintatapoihin on luvassa?

Pyysimme Green Carbonilta tarjouksen päästölaskennasta ja asia hoitui helposti. Jouduimme toki selvittämään vuosittaiset hankinnat ja niiden aiheuttamat kuljetukset, toimitilan lämmitykseen kuluvan energian ja sen lähteen jne. Vaiva oli kuitenkin tekemisen väärtti, koska saimme näin kokonaiskuvan vuosien varrella muodostuneista hankintakanavista ja toimintamalleista. Tavoitteena on tulevaisuudessa keskittää hankintoja ja käyttää kuljetuksissa hiilineutraaleja toimijoita.

Olemme tilanneet ladattavan sähköauton omien kuljetusten ajamista varten ja olemme siirtyneet käyttämään Iso Ratas -polkupyörälähettejä muissa pääkaupunkiseuden kuljetuksissa. Muualle Suomeen suuntautuvat kuljetukset hoituvat hiilineutraalisti Postia apuna käyttäen. Teemme materiaalihankintoja myös suuremmissa erissä, jolloin materiaalierät on helpompi hallita ja voimme ilmoittaa asiakkaillemme käyttämämme materiaalit eränumeron tarkkuudella.